Наука може бути цікавою та захопливою. Від найменших наукових відкриттів у наших учнів горять очі і запитань лише більшає. І це лише 1% емоцій, які з’явилися в учнів Кам’янець-Подільської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням інформатики після Днів науки, які проходили в школі 22-25 жовтня.

Цей захід уже став для нас гарною традицією. Але кожного року він чимось відрізняється від попереднього. Цього року організатори провели  єдиний проєктний день (1-4 класи) та І STEAM-проєкт, ігри «Найрозумніший» та брейн-ринг. А передували заходам уже традиційний І етап Всеукраїнських учнівських предметних олімпіад та два надзвичайно цікавих заходи, до яких ми долучилися на запрошення Олега Рарицького, завідувача кафедри історії української літератури та компаративісткинауковий семінар-презентація «Микола Бажан: життя і творчість без канонів» та дискусійна панель із дослідником творчості Михайла Драй-Хмари Ігорем Набитовичем, доктором філологічних наук, професором університету ім. Марії-Кюрі Склодовської в Любліні. Отже, педагогічна та учнівська спільнота взяла активну участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції «Традиції Івана Огієнка у світлі вітчизняної науки».

Та найбільше, що захопило наших учнів, – це проєкт «Урок по-університетськи». Цю ініціативу радо підтримав проректор університету Василь Кобильник, котрий зумів організувати для участі у Днях науки п’ять факультетів. Ідейними натхненниками цих заходів стали Максим Козак, заступник декана природничого факультету, Наталія Шеремета, заступник декана філологічного факультету, Світлана Польова, заступник декана факультету іноземної філології, Сергій Оптасюк, завідувач кафедри фізики, Володимир Федорчук, завідувач кафедри інформатики, Анатолій Глушковецький, декан історичного факультету.

23 жовтня день розпочався для учнів 9-11 класів із сенсаційної новини: учителі на уроки не прийдуть!!! І поки учні роздумували, що ж на них очікує, до проведення уроків долучилися викладачі університету. Учні були приємно вражені від проведення майстер-класу з писанкарства, який провів Валерій Щегельський, старший викладач кафедри історії української літератури та компаративістики. Ніхто з учнів не залишився байдужим до навчання мистецтву писання писанок. Але це був лише початок.

Щоб  ви сказали, якби побачили в шкільному розкладі уроки географії, під час яких учні мають можливість вивчати місцевість за допомогою дрона, відкривати для себе історію первісного суспільства через таємничі артефакти, відвідати тренінг «Медіаграмотність як стиль життя», урок із робототехніки чи захопливої фізики? А наші учні отримали таку можливість завдяки викладачам славного Університету Огієнка: Владиславові Гарбару, кандидату географічних наук, Олександрові Баженову, кандидату історичних наук, Оксані Почапській, кандидату наук із соціальних комунікацій, доцентові кафедри журналістики, Андрію Андруховському, старшому викладачеві кафедри інформатики, Антоніні Губановій, кандидатові фізико-математичних наук.Факультет іноземної філології також приєднався до проведення заходів, присвячених Дню науки. 11-А отримав можливість долучитися до вивчення англійської мови безпосередньо в студентській аудиторії.
Захопливий урок англійської провів викладач факультету Яніс Саволайнен. Окрім цікавої тематики заняття, наші учні отримали величезну мотивацію до вивчення іноземної мови.Родзинкою Днів науки стала зустріч учнів 10 класів із колективом природничого факультету. Викладачі Микола Матвєєв, Наталія Казанішена, Ігор Касіяник, Ольга Оптасюк,  Наталія Рубановська, Мар’ян Тарасенко, Марина Савицька ознайомили старшокласників із діяльністю природничого факультету. Крім того, школярам було продемонстровано елементи лабораторних та практичних робіт з біологічних та географічних навчальних дисциплін за темами: “Війчасті та їх видовий склад”; “Фосилії Сарматського моря”; “Споро-пилковий аналіз”; “Тканини рослинного організму”.Викладачі природничого факультету намагалися прищепити десятикласникам бережливе ставлення до природи, і цим ще раз довести, що ми є її частинкою. Цікаво, що учні 6-А класу разом зі своїми батьками вихідними днями взяли участь у розслідуванні таємниць Великих Озер. Викладачі природничого підготували незвичайне науково-детективне дійство, яке не залишило байдужим нікого: ні дітей, ні дорослих.

Отакі спільні заходи ще раз доводять, що наука починається зі шкільної парти. Для дітей наукові дослідження –  це насамперед захопливо й цікаво. Дякуємо ректорату та викладачам, які долучилися до Днів науки, за ініціативу, креатив, бажання змінити дитячий світ пізнання. Щиро бажаємо нашому університету нових досягнень на ниві її Величності Науки.

Наталія Золочевська, заступниця директора

з науково-методичної роботи Кам’янець-Подільської СЗОШ №5