16 вересня в навчально-науковому інституті української філології та журналістики відбулася зустріч із поетом і фотографом Зазою Пауалішвілі.

Заза Пауалішвілі брав участь у цьогорічному сезоні на BAZHAN residency. Проєкт реалізується ГО «Translatorium» за підтримки Versopolis і фінансується програмою Європейського Союзу «Креативна Європа». Упродовж певного часу поет жив і працював у м. Кам’янець-Подільський. Він презентував авторський фотопоетичний проєкт «Фіксація», в основі якого — дослідження глибинних відчуттів поета та розмова з внутрішнім  «Я».

 

Під час зустрічі панувала особлива атмосфера. Заза не лише читав свої вірші, але й ділився філософськими роздумами про пам’ять та її значення для сучасної людини. Присутні були вражені глибиною його думок. «Це не просто поезія — це спосіб відчути історію, власне минуле та рефлексії, яких так часто бракує у нашому щоденному житті», — зазначила одна зі студенток.

Прозвучали вірші, що були перекладені іноземними мовами та публікувалися в різних антологіях. Особливо вразила аудиторію думка Зази про «пам’ять» як основну тему його нового проєкту. Він наголосив: «Ми не працювали з минулим, ми не працювали зі своєю памʼяттю. Ми не називали речі своїми іменами. І тому майбутнє неможливе».

Зустріч виявилася не лише інтелектуально насиченою, але й дуже емоційною. «Ми відчули, що поезія може бути не лише способом вираження почуттів, але й інструментом для глибокого осмислення життя», — поділився один зі студентів.

Мирослава Гусар,
студентка спеціальності 014 Середня освіта
(Українська мова та література) групи 
Ua1-B22