Педагогічний колектив коледжу щиро вітає Рарицького Олега Анатолійовича, доктора філологічних наук, професора Кам’янець- Подільського національного університету імені Івана Огієнка з ювілеєм. Бажаємо творчих перемог завжди і в усьому та ще довгі роки сіяти вічне, розумне і добре.

Конференц-зал…. Сходяться студенти, викладачі, гості. Через якусь мить майже вбігає високий, стрункий, симпатичний чоловік у військовій формі, пропахлий димом. «Сьогодні палили вогнище, бо дуже холодно, відпустили мене на півтори години», – каже він. А через хвилину розпочинається захід. Веде його Олег Анатолійович Рарицький упевнено, немов уже сто років за кафедрою. Саме так, у складний час поєднує військове життя і професійне.

Дивлюся на нього і пригадую 2000 рік… Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Захист його кандидатської дисертації за творчістю Василя Стуса, керівником якої був Полікарп Іванович Свідер, а опонентом –Дмитро Стус,  син самого поета. В коридорі хвилювалася мама, це хвилювання передавалося і нам. Захист пройшов успішно не тільки кандидатської, але й через 17 років докторської дисертацій.

Постійно в праці… Він виступає з доповідями й повідомленнями на міжнародних, всеукраїнських, регіональних та міжвишівських конференціях. Працює з магістрантами, аспірантами. Під керівництвом Олега Рарицького захищені 4 кандидатські дисертації. Науковець виступає офіційним опонентом на захистах кандидатських і докторських дисертацій. Одночасно проводить цікаві зустрічі з видатними людьми, літературні заходи, круглі столи, екскурсії…. Підтримує творчі зв’язки з фаховим коледжем культури і мистецтв. Разом провели літературний вечір, присвячений Василю Стусу.  Організували цікаву зустріч з Нілою Підпалою, дружиною відомого поета-шістдесятника Володимира Підпалого та дисидентом, публіцистом, упорядником книги-спогадів та роздумів «Василь Стус: Поет і Громадянин» Василем Овсієнком. Олег Анатолійович з професоркою Київського інституту літератури імені Тараса Шевченка Елеонорою Соловей та письменником, директором Хмельницького обласного літературного музею Василем Горбатюком брав участь у відкритті меморіальної дошки поету Володимиру Свідзінському, встановленої на одному із корпусів фахового коледжу культури і мистецтв.

Співпраця корисна, творча. Він запозичує гарне у нас, а ми – у нього. Студенти нашого закладу –часті гості університету, а випускники продовжують навчання в стінах національного вишу. Науковець постійно в турботах, але завжди знаходить час поїхати до мами в Оринин, допомогти по господарству. Саме вона привила любов до рідної землі, людяність, працьовитість. Піклується про родину, особливо про улюблену донечку Софійку – студентку 2 курсу Вінницького національного університету імені Пирогова. З ним приємно, цікаво спілкуватися і вести науковий пошук. Віриться, що війна, в котрій опинилася рідня матінка Україна, минеться, пройде. І професор-воїн, стане знову за кафедру.

Надія Богуцька,

кандидатка філологічних наук, викладачка Кам’янець-Подільського фахового коледжу культури і мистецтв