21 червня 2023 року в межах Міжнародного проєкту «Science at Risk» («Наука під ризиком») за участі Постдамського університету (Німеччина) та Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (Україна) проведено круглий стіл «Василь Стус у фокусі усної історії / оповіді: досвід глибинного інтерв’ю» з нагоди 85-ї річниці від дня народження поета-шістдесятника.

У сучасному літературознавстві матеріали усної оповіді пропонується кваліфікувати як один із жанрових різновидів художньо-документальної прози. Під усною оповіддю розуміються розшифровані інтерв’ю творчих особистостей, які сприймаються як альтернатива усній історії і є джерелом вивчення життя і творчості письменника.

Спікерами наукового проєкту виступили Олег Рарицький, доктор філологічних наук, професор (Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка), який доповідав про літературознавчий напрям проблеми.  Анатолій Глушковецький, кандидат історичних наук, доцент, декан історичного факультету (Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка), торкнувся висвітлення історичного напряму означеної наукової проблеми. Модератором круглого столу виступив Богдан Токарський, постдокторський дослідник на кафедрі славістики Постдамського університету, дослідник творчості Василя Стуса. Особливими гостями круглого столу були живі свідки життя поета – Марія Стус, рідна сестра Василя Стуса та Рита Довгань, журналістка-шістдесятниця, близька подруга поета. Учасники круглого столу працювали над проблемою реконструювання творчої біографії  поета-шістдесятника, застосувавши методологію усної історії / оповіді та використовуючи журналістське інтерв’ю як метод збору інформації.

У форматі озвучення теоретичних проблем уснооповідних текстів та онлайн-інтерв’ювання Рити Довгань й Марії Стус вдалося зафіксувати раніше невідомі факти про творчу й життєву біографію поета. До роботи круглого столу у форматі інтерв’ювання свідків життя В. Стуса було залучено учнівську та студентську аудиторію із закладів освіти різних регіонів України, що налічувала понад 100 учасників. Чисельну аудиторію представляли здобувачі освіти та викладачі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, Хмельницького національного університету, Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Як стверджує Галина Райбедюк, професорка Ізмаїльського державного гуманітарного університету, авторитетна дослідниця шістдесятництва і дисидентського руху, «круглий стіл «Василь Стус у фокусі усної історії / оповіді: досвід глибинного інтерв’ю» відкрив нові можливості для пізнання неординарної постави українського пасіонарія крізь відверті розмови з очевидцями сторінок його біографії і тим контекстом, що формував поета і супроводжував його творчість і боротьбу до трагічного відходу в позасвіти. Присутнім випала унікальна можливість почути надзвичайно цінні оповіді про життя Василя Стуса від особливих гостей круглого столу, рідних йому людей – сестри Марії Стус та близької подруги, поетки, журналістки-шістдесятниці Рити Довгань. Спасибі їм і низький поклін за їхню відданість справі Поета, за щирі одкровення, за відкриття багатьох таїн його особистості».

Під час проведення наукового заходу вдалося поєднати теоретичні аспекти усної історії / оповіді з живими голосами свідків життя Василя Стуса. Марія Стус і Рита Довгань поділилися раніше невідомими свідченнями про Поета, а в учасників круглого столу залишилися неповторні враження про цю подію.

Василь Стус переміг московську імперію Словом, він і сьогодні у нещадній боротьбі за Українську Свободу.

 

 

Олег Рарицький,

доктор філологічних наук, професор,

професор кафедри історії української літератури

та компаративістики,

військовослужбовець ЗСУ